Axar.az
Yuxarı
Ana səhifə |     Manşetlər |     Arxiv |     Online ödəmə |     Mobil versiya
16 Oktyabr 2018


Məhsul alarkən buna diqqət edin – Ölümcül təhlükə

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Təkrar istifadəsi qadağan edilən (Polietilen tereftalat) qablaşdırma materiallarının hazırlanmasında istifadə olunan kimyəvi maddələr yenidən istifadə zamanı plastikdən süzülür və insanın qanına, toxumasına yayılır. Bu kimi təsirlərə məruz qalan oqranizmdə xərçəng, immun sisteminin funksiyasının zəifləməsi, hormonal pozğunluq və digər xəstəliklərin yaranma riski vardır.

Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Axar.az-a verilən məlumata görə, hər bir istehlakçı sözügedən xətəliklərdən qorunmaq üçün məhsul alarkən qablaşdırmaya diqqət yetirməlidir:

“Qida sənayesində, əsasən plastik, şüşə, metal, karton, kağız və kombinləşdirilmiş qablaşdırma materiallarından (süd məhsullarının və içkilərin saxlanılması üçün istifadə olunan tetra-pak qablaşdırma) istifadə olunur. “Tarladan süfrəyədək” qida təhlükəsizliyi prinsipinin təmin olunmasında qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materialları xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materiallarının tərkibində olan maddələr qidaya təsir etməməlidir. Qablaşdırma düzgün seçilmədikdə qablaşdırma materialının tərkibində olan kimyəvi maddələr qidaya nüfuz edə bilər və yaxud da əksinə (məsələn, qablaşdırma materialının hazırlanmasında istifadə olunan boyaq maddəsi yağda həll olursa, yağlı məhsulların həmin qablaşdırma materialı ilə qablaşdırılması yolverilməzdir)”.

Agentlikdən bildirilib ki, qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materiallarının insanların sağlamlığına zərəli olub-olmamasını dəqiqləşdirmək üçün analizlər edilməlidir:

“Sözügedən analizlər nəticəsində təmas zamanı qablaşdırmanın tərkibindəki maddələrin qablaşdırılan qidanın rənginə, dadına, qoxusuna və kimyəvi xüsusiyyətlərinə nə dərəcədə mənfi təsir göstərə biləcəyi öncədən öyrənilir.

Qida məhsullarının qablaşdırma materialının üzərində həmin materialın qida sənayesində istifadəyə uyğun olmasını və hazırlandığı materialın növünü bildirən işarə olmalıdır. Beynəlxalq təcrübədə qablaşdırma materialının təhlükəsiz olduğunu istehlakçıya göstərmək üçün qablaşdırmanın üzərində qədəh və çəngəl təsviri olan nişandan istifadə olunur.

Təəssüf ki, bəzi istehsalçılar təkrar istifadəsi qadağan olan materiallardan hazırlanmış qablaşdırmalardan müxtəlif məhsulların satışında (süd, bəhməz, üzüm yarpağı və s.) yararlanırlar.

Qablaşdırma materialının üzərində qeyd olunan işarələrə diqqətsiz yanaşdıqda, məsələn, yüksək temperaturda istifadəsi uyğun olmayan qablaşdırma materialını sobada istifadə etdikdə, istilik təsirindən ərimə baş verir və qablaşdırmanın tərkibində olan kimyəvi maddələr qidaya təmas edir”.

Tarix
2018.04.17 / 15:57
Müəllif
Büllurə Yunus
Şərhlər
Загрузка...
Digər xəbərlər

Həkimlərə güvənsizliyin səbəbkarı elə həkimlərdir

Baş həkim 34 yaşlı Dəmirovun ölümünə səbəb oldu - Foto

Şəkidə köçkünlər üçün aksiya keçirildi – Foto

Gün ərzində nə qədər çörək yemək olar?

Direktorlara müraciət edildi: bu uşaqlar məktəbə gəlməsin!

İnsan yuxudaykən neçə kalori yandırır?

Bu insanlar mütləq xurma yeməlidir

Tibbi bankalardan nə zaman istifadə etmək olar?

Azərbaycanda unikal göz əməliyyatı - İlk dəfə

18 yaşlı qızı öldürən 3 həkimə hökm oxundu

KULT
<>
Xəbər xətti
 
  
  
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla