Axar.az
Yuxarı
Ana səhifə |     Manşetlər |     Arxiv |     Online ödəmə |     Mobil versiya
22 İyul 2018


Məhsul alarkən buna diqqət edin – Ölümcül təhlükə

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Təkrar istifadəsi qadağan edilən (Polietilen tereftalat) qablaşdırma materiallarının hazırlanmasında istifadə olunan kimyəvi maddələr yenidən istifadə zamanı plastikdən süzülür və insanın qanına, toxumasına yayılır. Bu kimi təsirlərə məruz qalan oqranizmdə xərçəng, immun sisteminin funksiyasının zəifləməsi, hormonal pozğunluq və digər xəstəliklərin yaranma riski vardır.

Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Axar.az-a verilən məlumata görə, hər bir istehlakçı sözügedən xətəliklərdən qorunmaq üçün məhsul alarkən qablaşdırmaya diqqət yetirməlidir:

“Qida sənayesində, əsasən plastik, şüşə, metal, karton, kağız və kombinləşdirilmiş qablaşdırma materiallarından (süd məhsullarının və içkilərin saxlanılması üçün istifadə olunan tetra-pak qablaşdırma) istifadə olunur. “Tarladan süfrəyədək” qida təhlükəsizliyi prinsipinin təmin olunmasında qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materialları xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materiallarının tərkibində olan maddələr qidaya təsir etməməlidir. Qablaşdırma düzgün seçilmədikdə qablaşdırma materialının tərkibində olan kimyəvi maddələr qidaya nüfuz edə bilər və yaxud da əksinə (məsələn, qablaşdırma materialının hazırlanmasında istifadə olunan boyaq maddəsi yağda həll olursa, yağlı məhsulların həmin qablaşdırma materialı ilə qablaşdırılması yolverilməzdir)”.

Agentlikdən bildirilib ki, qida ilə birbaşa təmasda olan qablaşdırma materiallarının insanların sağlamlığına zərəli olub-olmamasını dəqiqləşdirmək üçün analizlər edilməlidir:

“Sözügedən analizlər nəticəsində təmas zamanı qablaşdırmanın tərkibindəki maddələrin qablaşdırılan qidanın rənginə, dadına, qoxusuna və kimyəvi xüsusiyyətlərinə nə dərəcədə mənfi təsir göstərə biləcəyi öncədən öyrənilir.

Qida məhsullarının qablaşdırma materialının üzərində həmin materialın qida sənayesində istifadəyə uyğun olmasını və hazırlandığı materialın növünü bildirən işarə olmalıdır. Beynəlxalq təcrübədə qablaşdırma materialının təhlükəsiz olduğunu istehlakçıya göstərmək üçün qablaşdırmanın üzərində qədəh və çəngəl təsviri olan nişandan istifadə olunur.

Təəssüf ki, bəzi istehsalçılar təkrar istifadəsi qadağan olan materiallardan hazırlanmış qablaşdırmalardan müxtəlif məhsulların satışında (süd, bəhməz, üzüm yarpağı və s.) yararlanırlar.

Qablaşdırma materialının üzərində qeyd olunan işarələrə diqqətsiz yanaşdıqda, məsələn, yüksək temperaturda istifadəsi uyğun olmayan qablaşdırma materialını sobada istifadə etdikdə, istilik təsirindən ərimə baş verir və qablaşdırmanın tərkibində olan kimyəvi maddələr qidaya təmas edir”.

Tarix
2018.04.17 / 15:57
Müəllif
Büllurə Yunus
Şərhlər
Загрузка...
Digər xəbərlər

Ağcaqanadlar bu qan qrupu olanları daha tez dişləyir

Həkimin qurbanı olan gənclə bağlı ilk proses keçiriləcək

Arı sancan gənci öldürən həkimi bu şəxs himayə edir – Şikayət

Bütün qadın problemləri buradan qaynaqlanır

Kondisionerlər insanlara ölüm gətirir – Diqqət!

Ağciyəri qorumaq üçün bunları yeyin

Qarpızı ilıq yeyin, çünki...

Suda boğulanlara ilk tibbi yardımı necə göstərməliyik?

Dəniz suyu uşaqlarda bu xəstəlikləri yaradır - Təhlükə

Piy əridən 5 məhsulun adı açıqlandı

KULT
<>
Xəbər xətti
 
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla