Xirnikin vətəni Çin sayılır. Məhz oradan Şərqi Asiyanın
böyük hissəsinə yayılıb, sonra isə Yaponiyada məşhur olub. Bütün
dünyada isə bu meyvə yalnız 19-cu əsrin sonunda tanınıb. Bildirək
ki, xurmanın 500-dən çox növü məlumdur.
Xirnikdə almaya nisbətən 2 dəfə çox faydalı mikroelementlər
mövcuddur. Bundan başqa, meyvə antioksidantlar, su, zülal, kalium,
kalsium, maqnezium, dəmir, fosfor, vitamin A, C və P ilə çox
zəngindir. Xirnik yorğunluğu aradan qaldırır, sinir sistemini
sakitləşdirir, iştahı və iş fəaliyyətini normaya salır.
Xalq təbabətində bu dietik məhsul artıq uzun müddətdir ki
mədə-bağırsaq xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur. Xirnik
tərkibində olan yüksək qlükoza və fruktoza, eyni zamanda ürək-damar
sisteminin yaxşılaşmasına kömək edir.
Sonda qeyd edək ki, bu dadlı meyvə həm də depressiya və stressdən
azad olmaq üçün gözəl vasitədir.