Yuxarı

Üzüm yarpağının orqanizmə faydaları

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yarpaq dolması bişirəndə istifadə etdiyimiz üzüm yarpağı ləzzətli olmaqla yanaşı, həm də faydalıdır.

Axar.az xəbər verir ki, üzüm yarpağı tərkibində C, A, E, B6 vitaminləri və dəmir, lif, mangan, mis, kalsium, magnezium kimi bir çox minerallar ehtiva edir. Üzüm yarpağını dəmləyib içmək varikozu (damar genişlənməsi) və ayaq damarlarında durğunluğu aradan qaldırır.

Altsheymer xəstəliyinə qarşı qoruyucudur. Alimlərin iddialarına görə, üzüm yarpağının tərkibindəki komponentlər yaddaş zəifləməsinə səbəb olan beyində “beto amiloid” düyünlərinin yığılmasının qarşısını alır.

Yüksək A vitamini sayəsində göz sağlamlığında mühüm rol oynayır və görmənin keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Sink sayəsində isə dərini gözəlləşdirir, yaşlanmanı gecikdirir. Üzüm yarpağından hazırlanan bir pors yeməkdə 124 mikroqram A vitamini vardır ki, bu da gündəlik A vitamini ehtiyacımızın 10 faizini qarşılayır.

Tərkibindəki antimikrobiyal maddələr ağız xoralarının tez sağalmasına kömək edir. Həmçinin ağız qoxusunun və diş çürüməsinin qarşısını alır. Bu xüsusiyyətlərindən faydalamaq üçün bir neçə üzüm yarpağını 5-10 dəqiqə qaynatdıqdan sonra soyumasını gözləyin və ilıq halda ağzınızı çalxalayın.

Dəmir mineralı baxımından zəngin olan üzüm yarpağı anamiya (qan azlığı) müalicəsində böyük faydaları var. Qırmızı qan hüceyrələrində hemoqlabinin yaranmasında mühüm rola sahibdir.

İmmunitet sistemini gücləndirir və infeksiyalardan qoruyur. Tərkibindəki Yüksək liflər sayəsində həzm sıstemini yaxşılaşdırır, bədəni zərərli maddələrdən təmizləyir, qəbizlik problemini aradan qaldırır və bunun sayəsində artıq çəki ilə mübarizəni də asanlaşdırır. Bunun üçün 4-5 üzüm yarpağını 10-15 dəqiqə qaynadıb yeməkdən sonra içmək lazımdır.

Üzüm yarpağını qaynadıb 1 ay müddətində içmək həm də alkoqol qəbulunu kəsir. Bu üsul alkoqoldan zərər görmüş bədəni təmizləyir, alkoqol zəhərlənmələrinin qarşısını alır.

Üzüm yarpağı Azərbaycan mətbəxində əsasən duzlu formada istifadə olunur. Duzun zərərlərindən qorunmaq üçün istifadədən əvvəl suda saxlamaq mütləqdir. Yüksək təzyiqi olan böyrək xəstələri və müalicə müddətində sodium istifadəsi qadağan olunan xəstələr duzlu yarpaqdan uzaq dursalar, yaxşı olar.

Tarix
2021.06.23 / 00:01
Müəllif
Türkan Camal
Şərhlər
Digər xəbərlər

Rəsmi Ankaradan kəndlərimizin qaytarılmasına - Reaksiya

Ceyhun Bayramov İran səfiri ilə görüşdü

Yelena Kondratyuk Azərbaycana gəlir

Başkənd məsələsini həll etməyə çalışacağıq - Paşinyan

Paşinyan sevinir: Azərbaycan bunu təsdiqlədi

Ruslar gedir: çünki artıq cəbhə xəttimiz yox, sərhədimiz var

Müdafiə naziri tapşırıqlar verdi: Delimitasiya prosesi...

Nazirdən rus sülhməramlılarla bağlı göstəriş

Kəndlər qaytarıldı, general rəhbər heyəti topladı - Video

Kəndlər qaytarılandan sonra Paşinyan ilk dəfə danışdı

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla