Birmingham Universitetindən elm adamlarının araşdırması,
qəhvənin maye itkisinə yol açdığı fikrini "çürüdüb", hətta gündə
bir neçə fincan su qədər təsirli olduğunu göstərib.
Fikrin 1928-ci ildə edilən araşdırmaya söykəndiyini bildirən elm
adamları, sağlam insanlardan 3 gün boyunca 4 böyük stəkan su və ya
qəhvə içməsini istəyib. Daha sonra su içənlər qəhvə, qəhvə içənlər
su tükədib.
"Axar.az" xəbər verir ki, iştirakçılar araşdırma ərzində eyni
yeməkləri yeyib, ağır idman və spirtdən imtina edib.
Qan və sidik testləri, su və ya qəhvə içdiklərində
iştirakçıların bədənində eyni nisbətdə maye itkisinin olduğunu
göstərib.
Kafeinin sidik qovucu təsirinin, içkidəki su miqdarıyla
tarazlandığını vurğulayan araşdırmaçılar, çay üçün də eyni təsirin
söz mövzusu ola biləcəyinə diqqəti çəkib.
Araşdırmanın nəticələri'' PLoS ONE'' jurnalında nümayiş
olunub.