Çayın bir neçə növü var, daha çox istifadə etdiyimiz
qara, yaşıl və ağ çaydır.
Ağ çay haqda çoxlarımız məlumatsızıq. Ancaq o yüksək antioksidan
xüsusiyyətə malik olan ən faydalı çay tipidir.
Qara çay, yaşıl çay və ağ çay - hamısı eyni bitkidən, çay
kolundan əldə edilir. Ancaq toplanma zamanı və toplandıqdan sonra
keçirdikləri əməliyyatlar fərqlidir.
Ən erkən toplananı ağ çaydır, hələ yetişmədən öncə toplanır.
Daha sonra yaşıl çay, yarpaqlar yetişdikdən sonra da qara çay
yığılır.
Qara çay ən çox istifadə olunan növdür. Yaşıl çay çox az
əməliyyatdan keçər və yetişkənlik baxımından az miqdarda
mayalanmaya, tozlanmaya məruz qalar. Onda antioksidan məzmunu
yüksəkdir. Ancaq ağ çay heç mayalanmadığı üçün antioksidan sıxlığı
digər növlərdən 3 dəfə çoxdur.
Ağ çayın sağlamlığınıza faydaları:
- Ürəyi qoruyur
- Xolestrolu aşağı salır
- Sərbəst radikalları netralizə edərək xərçəngdən qoruyur
- Artıq çəkidən qurtulmağa yardımçı olur.