Yuxarı

Ölüm riskini 33 faiz azaldan pəhriz...

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tədqiqat göstərir ki, yaşıl pəhriz vaxtından əvvəl ölüm riskini 33% azaldır.

Axar.az Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Deyli Meyl" məlumat yayıb.

Harvard Universitetinin alimləri 34 il ərzində 200.000-dən çox sağlam amerikalını izləyiblər. Alimlər müəyyən ediblər ki, az ət və daha çox bitki mənşəli qidalar qəbul edən və işlənmiş qidalardan uzaq duran insanların ölüm riski 33% azdır. Onların həyati təhlükəsi olan hər hansı xroniki xəstəlik: xərçəng, ağciyər və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski də aşağı olub.

Qeyd olunub ki, yaşıl pəhrizin ən ciddi tərəfdarlarının menyusunda meyvə və tərəvəzlər gündəlik qidanın yarısını təşkil edib. Protein əsasən qoz-fındıq, lobya və mərciməkdən əldə edilib. Bununla belə, onlar gündə 50 q-dan az yumurta, balıq, ət və şəkər yeyiblər. Bu pəhrizlə yemək istixana qazı emissiyalarını 29% azaldır və orta pəhrizdən 21% az gübrə istifadə edir. Tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər ki, bu, onu təkcə insanlar üçün deyil, həm də planet üçün faydalı edir.

Tarix
2024.06.16 / 02:04
Müəllif
Axar.az
Şərhlər
Digər xəbərlər

Bu ölkələr Ermənistanı alqışladı - İrandan səs yoxdur

Bu məsələləri tərəfdaşlarımızla həll etməliyik - Əliyev

Bu, yalnız başlanğıcdır, çünki... – Prezident

“Avronyus”da İlham Əliyevin müsahibəsi yayımlandı

Ermənilər Kəlbəcəri atəşə tutdu: Ordumuz cavab verdi

Blinkenin zənginin pərdəarxası: ABŞ niyə tələsir?

Bu qadağa tətbiq olunarsa… - Sosioloq çağırış etdi

Rusiya Cənubi Qafqaza “dönür”: Primakov doktrinası...

İrəvan il sonu üçün sülhə, yoxsa savaşa hazırlaşır?

Lekornu sevinir: “Sezar”ları bu ölkələrə satdıq!

KULT
<>
Xəbər xətti
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla