Yuxarı

Boşqabdakı düşmən: ağlı kütləşdirən yemək...

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.

Axar.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.

Tədqiqat 40 il davam edib. Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib. Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər. Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.

Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib. Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış, üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır. Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.

Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.

Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.

Tarix
2024.08.06 / 02:25
Müəllif
Axar.az
Şərhlər
Digər xəbərlər

Bakıdan AB-nin qərəzli bəyanatına kəskin cavab

Paşinyanın Bakı planı İranı narahat etdi: Çevriliş olacaq?

Əsirlərlə bağlı Azərbaycanla fəal işləyirik - Zelenski

Rus sərhədçilərlə bağlı öhdəlik götürməmişik - Paşinyan

Alimlər forumunun iştirakçıları Prezidentə müraciət etdilər

Rusiya yenə eyham etdi: İrəvanın günahı üzündən...

Zəngəzurla bağlı mövqeyimizi İrana izah etmişik - Zaxarova

1 milyonu mənimsəyən Bayramova danışdı

İlqar Məmmədov REAL-ın sədrliyindən istefa verdi

FHN Akademiyasının saytı ləğv edildi, yenisi açıldı

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla