Yuxarı

Boşqabdakı düşmən: ağlı kütləşdirən yemək...

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.

Axar.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.

Tədqiqat 40 il davam edib. Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib. Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər. Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.

Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib. Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış, üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır. Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.

Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.

Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.

Tarix
2024.08.06 / 02:25
Müəllif
Axar.az
Digər xəbərlər

Ombudsmandan Qərbi azərbaycanlılarla bağlı açıq məktub

ABŞ-Ermənistan strateji sazişi – Tam mətn

ABŞ qüvvələri sərhədimizə yeridilir: Məqsəd nədir?

Azərbaycanlı Dağıstanın Bakıdakı nümayəndəsi təyin edildi

Laçın istiqamətində yeni hərbi qurğu... - Foto

İndi bizi türklərdən kim xilas edəcək? - Şarmazanov

ABŞ-ın bu addımı erməni revanşizmini qızışdırır

ABŞ səfirliyinin Bəxtiyarla bağlı iddialarına XİN-dən cavab

Ordumuzun reytinqdə bir pillə geriləməyinə səbəb nədir?

ABŞ kəşfiyyatçılarını sərhədə gətiririk: Bu, intihardır - Abovyan

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla