Ana səhifə Sağlıq |
Hamının bildiyi kimi balanslaşdırılmış pəhrizin əsasını tərəvəz təşkil edir. Onların tərkibində demək olar ki, yağ, xolesterin olmur, kalorisi aşağıdır, eyni zamanda da vitamin və minerallarla boldur.
Bəs hansı tərəvəz daha faydalıdır: təzə, konservləşdirilmiş, yoxsa dondurulmuş?
"Axar.az" Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, çoxları səhvən təzə tərəvəzin daha faydalı olduğunu düşünür, çünki heç bir emala məruz qalmayıb və təbii məhsuldur. Əlbəttə, əgər siz onları öz bostanınızda yetişdirirsinizsə, bu təxmin doğrudur.
Ancaq tərəvəz mağazadan alınıbsa, çox güman ki, onların
əksəriyyəti çox-çox uzaqda becərilib və məhz satış üçün
yetişdirilib. Yəni bu halda elə də faydalı deyil. Çünki tərəvəz
piştaxtaya çıxmaq üçün çox uzun yol qət edirsə, alışmadığı
temperatura, düzgün olmayan işıq rejiminə məruz qalır və bizim üçün
lazım olan qidalandırıcı maddələri məhv olur. Əvəzində yolda
maşınların tüstüsünü, digər zərərli maddələri meyvə və tərəvəzə
hopur.
Dondurulmuş tərəvəzlər isə adətən yetişdikləri yerin yaxınlığındakı
müəssisələrdə emal olunur və bu üzdən vitaminləri qoruyub saxlayır.
Deməli, onlar daha faydalıdır.
Tarix
2014.02.13 / 01:45
|
Müəllif
Gülnarə Kərimova
|