Bir ay ərzində gigiyenik
normalara cavab verməyən qida məhsulları istehsal edən 29 müəssisə
sahibkarı cərimələnib.
Bu barədə Axar.az-a Səhiyyə Nazirliyinin mətbuat xidmətindən
məlumat verilib.
Məlumata görə, nazirlik müəssisələrdə sanitar gigiyenik
qaydalara daim nəzarət edir və qeydə alınan nöqsanlarla bağlı
müvafiq tədbirlər görür.
Nazirliyin apardığı yoxlamalar zamanı sentyabrda yeyinti
məhsullarının istehsalı, satışı, saxlanması və daşınması zamanı
sanitariya norma və qaydalarının tələblərini pozan, laboratoriya
müayinələrinin nəticələrinə görə gigiyenik normalara cavab verməyən
məhsulları istehsal edən müəssisələr aşkarlanıb.
29 müəssisənin sahibkarı inzibati qaydada cərimə olunub. 11
obyektin istismarının dayandırılması barədə isə qərar qəbul edilib,
1 nəfər işdən müvəqqəti kənarlaşdırılıb.
Orqanoleptik və fiziki-kimyəvi göstəricilərinə görə 254,
mikrobioloji göstəricilərinə görə 219 yeyinti məhsulları nümunələri
laboratoriya müayinələrinə cəlb olunub.
Orqanoleptik və fiziki-kimyəvi göstəricilərinə görə 4 nümunədə
normalardan kənara çıxma müəyyən olunub.
Şadlıq evləri və iaşə müəssisələrindən 885 yaxma götürülüb,
yaxma nümunəsində mikrobioloji çirklənmə aşkar edilməyib.
Mütəmadi olaraq aparılan belə araşdırmalara səbəb sentyabr ayı
ərzində əhali arasında 39 qida zəhərlənməsinin baş verməsi və 66
nəfərin zərərçəkməsi olub. O cümlədən, bu ay 2 botulizm hadisəsi
baş verib ki, nəticədə 2 zərərçəkən olub.
Bu qida zəhərlənməsi hadisələrinin hamısı məişətdə baş
verib.