Qırmızı banan normal banandan kiçik ölçülərdə, qabığı
tünd qırmızı, yaxud bənövşəyi rəngdə olan, Cənubi Amerika ilə
Asiyada yetişdirilən banan növüdür.
Axar.az bildirir ki, yetişdikcə rəngi daha da tündləşən və
"Qırmızı dəkkə" kimi də tanınan bananın dadı sarı bananın dadına
oxşayır. Tərkibində olan vitamin və minerallarla sarı banandan
fərqlənmir. Lakin sarı banandan fərqli olaraq qırmızı bananda
yüngül moruq, çiyələk və manqo qoxusu da var.
Marmelad, çips, şokolad, pudinq, biskvit kimi məhsulların
hazırlanmasında istifadə edilən qırmızı bananın unu da istehsal
edilir.
Argentinada bir araşdırmada könüllü olan qadınlar hər səhər
yeməyində qırmızı banan yeyib. 3 ayın sonunda bütün qadınların
arıqladıqları müşahidə edilib. Möcüzəvi meyvə həm təbii
antidepresan təsiri ilə stressdən qoruyur, həm də həzmi
asanlaşdırır.
Qeyd edək ki, şüur bulanıqlığı, əsəbilik, yorğunluq, qansızlıq
və yuxusuzluğa səbəb olan B6 vitamin çatışmazlığına qarşı qırmızı
banandan istifadədə fayda var. Həmçinin bananın rəngi nə qədər
tünddürsə, tərkibindəki C vitamini və beta karoten o qədər
zəngindir.