Bəzi işbazların texniki
kartofu əhaliyə satması ciddi problemlərə yol aça bilər.
Ekspertlərin sözlərinə görə, texniki kartoflar sağalmaz
xəstəliklərə gətirib çıxarır.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi yanında Dövlət Fitosanitar
Xidmətinin rəisi Camal
Quliyev bu il ərzində 948 kiloqram kartofun keyfiyyət
göstəricilərinə cavab vermədiyi üçün məhv edildiyini açıqlasa da,
belə kartofların bazara yol tapması istisna edilmir.
Texniki kartof nəyə yararlıdır?
Respublika Gigiyena Mərkəzinin Qidalanma gigiyenası şöbəsinin
müdiri İmran Abdullayev Axar.az-a açıqlamasında deyib ki, texniki
kartof əkilərkən heç nə ilə normal kartoflardan fərqlənmir:
"Əkin zamanı fermerlər bunu müəyyən edə bilməz. Lakin məhsul
yığımından sonra fermerlər məhsulun bir hissəsinin texniki olmasına
qərar verir.
Belə olanda isə onların tərkibindən bütün nişasta götürülür,
başqa məqsədlərlə istifadə edilir. Tərkibindən nişasta götürülən
kartofun insan orqanizmi üçün heç bir faydası olmadığından, qalan
məhsul maldarlıq və digər sahələrdə,əsasən, plastmas, spirt və
kraxmal istehsalında istifadə olunur. Əksər hallarda isə texniki
kartof mal-qaranın qidalanması üçün nəzərdə tutulur".
Texniki kartofu necə tanımalı?
Əgər aldığınız kartof göy rəngə çalırsa və üstü kələ-kötürdürsə,
bu kartofu almaqdan imtina edin. Çünki bunlar texniki kartof hesab
edilir. Bu cür kartoflar qızardıldıqda daha çox yağ tələb edir və
gec bişir. Ekspertlər texkini kartofdan hazırlanan qidanın dadsız
olduğunu bildirir.
Qeyd edək ki, həddindən artıq texniki kartofdan istifadə insan
həyatı üçün ciddi təhlükədir. Bu cür kartofun çox istifadəsi
mədə-bağırsaq sistemində ağırlaşmalara, dəri xəstəliklərinə və
yaddaş zəifliyinin yaranmasına səbəb olur.
İnsan bədənində toplanmış vitaminləri parçalayan texniki
kartofun sistemli qəbulu insanın həyatı bahasına başa gələcək qədər
ciddi təhlükə hesab edilir.