Yuxarı

Xəbərdarlıq: Səhər yeməyində çörək yeyənlər...

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Xəbərdarlıq: Səhər yeməyində çörək yeyənlər...

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclıq hissi və çəki artımına səbəb ola bilər.

Axar.az Milli.az-a istinadən xəbər verir ki, ənənəvi səhər yeməyində təzə kənd çörəyi, kürə çörəyi, yuxa kimi növlər geniş yayılıb. Müasir dövrdə isə ağ dilim çörək də çox istifadə olunur. Sağlam seçim etmək istəyənlər üçün əsas kriteriyalar bunlardır:

- Tam taxıllı və ya turş maya ilə hazırlanmış çörəkləri seçmək

- Tərkibində “100% tam buğda / çovdar" kimi ifadələrə diqqət yetirmək

- Çörəyi zülal və liflə zəngin qidalarla birlikdə qəbul etmək

Bu cür seçimlər çörəyi yalnız karbohidrat mənbəyi olmaqdan çıxarıb daha balanslı bir yemək halına gətirir. Məsələn, tam taxıllı çörəklərin qlikemik indeksi (GI) ağ çörəyə nisbətən adətən daha aşağıdır.

Gün boyu qan şəkərinin sabitliyi və uzunmüddətli kardiyometabolik sağlamlıq üçün tam taxıllı və zülal baxımından zəngin çörəklər daha üstün hesab olunur.

Tarix
2025.11.03 / 01:55
Müəllif
Axar.az
Digər xəbərlər

Azərbaycan bu qurumun üzvü oldu - Bu, nə deməkdir?

Bu qərara görə həmkarlarıma təşəkkür edirəm - Prezident

Dəhlizin tikintisi başa çatmaq üzrədir – İlham Əliyev

Mərkəzi Asiya ölkələrinin qardaş dəstəyi… - İlham Əliyev

Mərkəzi Asiya və Azərbaycan geoiqtisadi regiondur

Mərkəzi Asiya dövlətləri ilə münasibətlər... – Prezident

İlham Əliyev 7-ci Məşvərət Görüşünün iclasında çıxış etdi

Şövkət Mirziyayev Azərbaycanda sevilir – İlham Əliyev

Zəngəzur dəhlizi strateji təklif kimi görünür - Japarov

Azərbaycan Mərkəzi Asiya üçün tranzit platforması yaradır

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla