Alimlər uzun illərdir təmiz, tam inək südünün ürəyə təsirini araşdırır.
Axar.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, birinci dərəcəli rusiyalı qastroenteroloq və ANO Elmi Tədqiqat Mərkəzinin icraçı direktoru Nuriya Dianova tam südün (3,8% yağlılıqda) istehlakının koronar ürək xəstəliyi və bütün səbəblərdən ölümlə əlaqələndirilməsini bildirib.
Bu il Norveçdə aparılan böyük bir tədqiqatın nəticələri dərc edilib. Tədqiqatçılar tam və yağsız südün ürək-damar xəstəliklərindən ölümə təsirini müqayisə ediblər:
"Birincisi, yüksək ümumi süd istehlakı ürək-damar və bütün səbəblərdən ölüm riskinin artması ilə əlaqələndirilib. İkincisi, tam süd istehlakı (3,8% yağ) koronar ürək xəstəliyi (CHD) və bütün səbəblərdən ölümlə müsbət əlaqəlidir”.
Bundan əlavə, bütün ölüm göstəriciləri kişilərlə müqayisədə qadınlar arasında aşkar edilib.
"Yağsız süd istehlakı (0,5% yağ) daha aşağı ölümlə əlaqələndirilib. Məsələn, yağsız süd istehlakı qadınlar üçün daha sağlam idi, çünki bu, CHD və kəskin miokard infarktından ölümlə tərs əlaqəli idi. Ümumi tam süd istehlakının gündə 100 qram artırılması ürək-damar ölümü riskini artırdı", - Dianova vurğulayıb.
Diananovaya görə, damar və ürək sağlamlığı üçün tam südü yağsız və ya az yağlı südlə (1,5% yağ) əvəz etmək ən yaxşısıdır:
"Südü bitki mənşəli alternativlərlə də əvəz edə bilərsiniz. Əvvəlcə yağsız və bitki mənşəli südü 50/50 nisbətində qarışdıraraq, sonra tədricən, məsələn, içkilərdə və ya səhər yeməyi sıyığı, müsli və ya qranola hazırlayarkən tam südü əvəz edərək bitki mənşəli alternativlərlə təcrübə apara bilərsiniz.
Əgər südü tamamilə aradan qaldırırsınızsa, pəhrizinizə küncüt toxumu, qoz-fındıq və humus kimi digər kalsium mənbələrini də daxil etmək vacibdir".