Yuxarı

Meyvələrdəki fruktoza orqanizm üçün nə qədər təhlükəlidir?

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meyvələrdəki fruktoza orqanizm üçün nə qədər təhlükəlidir?

Həddən artıq fruktoza qaraciyər üçün təhlükəlidir. İçkilər və ya fruktoza tərkibli qidalar qaraciyəri zədələnmədən qorumaq üçün mədə-bağırsaq sistemini və ya bağırsaqları aktivləşdirir. Şəkər bu orqana çatmadan əvvəl parçalanır.

Axar.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bu tapıntılar Pensilvaniya Universitetinin Perelman Tibb Məktəbinin alimləri tərəfindən yeni elmi araşdırmada əldə olunub.

Amma əgər qısa müddət ərzində həddindən artıq fruktoza qəbul olunarsa, "sızmalara" səbəb ola bilər. Nəticədə fruktoza qaraciyərə keçib, piylənməyə səbəb olur.

Tədqiqatlar göstərir ki, həddindən artıq fruktoza qəbulu qaraciyər üçün zəhərli ola bilər. Orqanizmə çox miqdarda fruktoza daxil olduqda, artıq hissəsi yağ əmələ gətirmək üçün istifadə olunur. Nəticədə, həddindən artıq fruktoza qəbul edən insanlarda alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi inkişaf edə bilər.

Alimlər həmçinin aşkar ediblər ki, içkilərdə fruktoza qəbul etmək tam bir yemək qəbul etməkdən daha təhlükəlidir. Fruktoza tərkibli tək böyük yemək, 45 dəqiqə ərzində kiçik porsiyalarla yeməklə müqayisədə əlavə risk yaradır.

Tarix
2025.12.19 / 02:10
Müəllif
Axar.az
Digər xəbərlər

Belqrad-Bakı birbaşa uçuşlarının açılış tarixi açıqlandı

ABŞ və Ermənistan TRIPP çərçivəsində ilk görüş keçirdi

Bakı-İrəvan gərginliyi başa çatır - Kavelaşvili

ABŞ-ın ictimai-siyasi xadimləri Azərbaycana gələcək

Nikol Rusiyadan Azərbaycanla bağlı bunu xahiş etdi

Azərbaycandan qatar yola düşdü: Alqışlayıram!

Şahin Şıxlinskinin məhkəməsi başladı

Azərbaycandan Ermənistana neft məhsulları yola salındı - Foto

Abbas Abbasovu bu vəzifəyə hansı prezident gətirmişdi?

Rusiya və İranın Zəngəzur narahatlığı: hansı addımlar atılacaq?

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla