Hər xörək duzu orqanizm üçün faydalı deyil.
Axar.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Andrey Bobrovski xüsusən böyrək və ürək xəstələrini xəbərdar edib.
Natrium və xlorun birləşməsinə görə duz "ağ ölüm" adlanır, lakin müasir dünyada bu ədviyyatın alternativ variantları var.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, yeganə pəhriz duzu natrium xloridin qismən kalsium xloridlə əvəz olunduğu duzdur. Xüsusilə hipertoniya və böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün faydalıdır.
Duza alternativ olaraq Bobrovski 6 növ müəyyən edib:
- qaya duzu (minalı);
- süfrə duzu (yeraltı duz təbəqələrinin həll edilməsi və buxarlanması nəticəsində əldə edilir);
- dəniz duzu (dəniz suyunun buxarlanmasından);
- yodlaşdırılmış duz (tiroid vəz üçün vacib olan kalium hidroksid əlavə edir);
- Himalay çəhrayı duzu (kalsium, kalium, maqnezium və digər vacib elementləri ehtiva edir);
- qara duz (Hindistandan çıxarılır).