Bir çox hallarda zəhərlənmə hadisəsinin hansı qidadan
yarandığı aydınlaşdırılmadan bunun qarpızdan baş verdiyi
deyilir.
Bunu Report-a
açıqlamasında Səhiyyə Nazirliyinin Gigiyena və Epidemiologiya
Mərkəzinin qida gigiyenası şöbəsinin müdiri İmran Abdullayev
bildirib.
Onun sözlərinə görə, insanın qarpızdan zəhərləndiyini düşünməsi
bunun həqiqətən də həmin giləmeyvədən baş verməsi demək deyil:
"Bir çox hallarda mədə-bağırsaq sisteminin pozulması problemi
ilə xəstəxanaya müraciət edən şəxs digər qidaları nəzərə almadan
qarpız qəbul etdiyini deyir. Qarpız isə onun son yediyi qida ola
bilər. Axı bir insan gün ərzində tək qarpızla qidalanmır. Xəstələr
qəbul etdikləri digər qidaların adlarını çəkmirlər. Bəzən qarpızdan
zəhərləndiyini deyən insanın vəziyyəti araşdırılanda problemin
əslində ondan əvvəl qəbul edilən köhnə qidalardan olduğu
aydınlaşır. Qarpızın qəbulu isə sadəcə zəhərlənmə prosesini
sürətləndirir. Qarpızın qəbulu zamanı mədə və bağırsaqlarda maye
artır. Bu da həzm orqanlarında olan faydalı qidalarla yanaşı,
zərərli bakteriyaların sovrulmasını da sürətləndirir. Ona görə də
bir çox hallarda problem qarpızdan sonra yaranır".
Şöbə müdiri deyib ki, bakterial mənşəli zəhərlənmələr qarpızdan
baş verə bilməz:
"Qarpızda bakteriya yoxdur. Prosesdə başqa faktorların olduğunu
nəzərə almaq vacibdir. Bəzən insanlar qarpızın bir hissəsini
yedikdən sonra digər yarısını soyuducuya qoyurlar. Başqa qidalar
qəbul etdikdən sonra onun üzərindən soyuq qarpızı yeyirlər. Bu da
nəticə etibarilə ishal yaradır. Deməli, burada problem qarpızda
deyil, insanların qida rasionuna düzgün əməl etməməsindədir".