Normal olaraq hər bir insanın gündəlik qida ehtiyatında
karbohidrat, protein və yağlar xüsusi yer alır. Bu ehtiyacların hər
biri yeganə olaraq çörəkdə birləşib. Buna görə də çörək yemədən
saxlanılan dietalar təhlükəli hesab edilir.
Yapon dieotoloqlar bildirirlər ki, süfrədən çörəyi qaldırmaq
insan üçün təhlükəlidir. Hər bir insan normal olaraq gün ərzində
bir dilim çörəkdən istifadə etməlidir. Dietoloqlar ağ çörəkdən
minumum dərəcədə az istifadə etmək lazım olduğunu bildirir. Qara
çörəyə gəlincə, ondan istifadə etməkdən çəkinmək lazım deyil.
Bəs çörəkdən imtina etsək, orqanizmimiz nələrlə
qarşı-qarşıya qala bilər?
"Axar.az"-ın "Hürriyyət" qəzetinə istinadən verdiyi məlumatlarda
bildirilir ki, ağ çörəkdən imtina etməklə insanlar bağırsaq
xəstəliyindən əziyyət çəkə bilərlər. Bu zaman bağırsağın
fəaliyyətində problemlər yaranmaqla yanaşı, həm də fəaliyyətində
sönüklük müşahidə olunur. Çörəksiz qidalanma zamanı insan bədən
ehtiyaclarını ödəyə bilmədiyi üçün müəyyən xəstəliklərə boyun əyir.
Bunlar, xüsusən şəkərli diabet, qrip və artıq çəki kimi
xəstəliklərdir.
Qeyd edək ki, çörəkdən imtina etmiş insan istənilən qidalanma
zamanı bədəninin immunitetini tənzimləyə bilməz.
Topladığınız əzələlər əriyə bilər...
Yapon dietoloqlar bildirirlər ki, çörəkdən imtina etməklə insan
topladığı əzələlərə vida deməli ola bilər. Çünki bu zaman bədəndə
toplanmış karbohidratlar, proteinlər, şəkər birləşmələri dağılmağa
məruz qalır.
İnsan orqanizmi üçün ən vacib olan çörək növləri
bunlardır
Buğda çörəyi, çovdar çörəyi, qarğıdalı çörəyi. Bu çörək növləri
insanda doyumluluq yaradır və artıq çəki yaranmasının qarşısını
alır.
Çörək insan orqanizminin əsasını təşkil edən yeganə qidadır.
Necə deyərlər: "Bədən çörək üzərində qurulub".