Havanın temperaturunun düşməsindən sonra ən çox
rastlaşdığımız xəstəliklərdən biri də qripdir.
Axar.az asan yolla qripdən xilas olmağa kömək edəcək qidaları
təqdim edir:
Qırmızı istiot
Qırmızı istiot C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin qripin
təsirini 80% azaldacaq qədər güclüdür.
Qatıq
Qatığın tərkibində bağırsaqlardakı mikrobları məhv edən
probiyotik olur. Beləcə, qrip virusunun orqanizmdə yaşaması
qeyri-mümkün hal alır.
Yaşıl çay
Yaşıl çayda immuniteti gücləndirən "epiqallokatekin qallate"
adlı kimyəvi maddə var. Həkimlər bu çaydan gündə 3 fincan içməyi
tövsiyə edir.
Badam
Badam xəstəliklərlə döyüşən antioksidant E vitamini ilə
zəngindir. Qripdən qorunmaq üçün hər gün 24 ədəd badam yeməyə
çalışın.
Təzə kartof
Kartofun tərkibindəki "beta karote" orqanizmdə A vitamininə
çevrilir və qripin müalicəsində mühüm rol oynayır.
Sarımsaq
Sarımsaq qriplə, xəstəliklə mübarizədə ən effektli vasitə
sayılır. İçindəki sulfid maddəsi qripə yaxalanma riskini 2,5 dəfə
azaldır.
Zəncəfil
Zəncəfilin tərkibindəki "qinqerol" maddəsi hər cür infeksiyadan
qorunmaqda kömək edir.
Qoz
Qozdakı antioksidant selen soyuqdəymə, qrip və xərçəngə qarşı
müdafiəni təmin edir. İçindəki selen nisbəti digər qidalardakı
selendən 10 qat daha çoxdur.
Bal
Təbii bal antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Çaya və ya
qatığa qataraq istifadə etsəniz, təsiri daha da güclü olar.
Balıq
Balıq yeməklə omeqa 3 istehlakını artıraraq, qrip və oxşar
infeksiyaları özümüzdən uzaq saxlaya bilərik. Həftədə 2 dəfə balıq
yemək məsləhət görülür.
Soğan
Soğanın tərkibi təbii antibiotiklərlə zəngindir. Bu tərəvəz
qripə qarşı immunitet sistemini gücləndirir.