Hələ Hippokrat qoz-fındığı böyrək xəstəliyi, mədə və
qaraciyər üçün əsas dərmanlardan biri hesab edirdi. Karbohidrat,
zülal, vitamin, minerallarla zəngin olan bu məhsulu avropalılar
xüsusi dəyərləndirir.
Çarlz Dan adına xərçəng İnstitutunun alimləri sübut ediblər ki,
hər gün qoz-fındıq yeyən insanların ölüm riski 20 % aşağıdır. Bu
məhsul xərçəng və ürək xəstəliyinə tutulmanın qarşısını alır.
Tədqiqatçılar iki müşahidəni müqayisə edib. Birinci müqayisə
1980-ci ildən 2010-cu ilə kimi 76 min qadının cəlb olunması ilə
keçirilib. Alimlər qoz-fındıq dietasını saxlayan könüllüləri
müşahidə ediblər. İkinci təcrübə isə 1986-cı ildən 2010-cu ilə kimi
kişilər arasında aparılıb. Nəticədə hər gün qoz-fındıq qəbul edən
şəxslərin ölüm riski 20, həftədə 5-6 dəfə bu məhsulu yeyən
insanlarınki isə 15% azalıb.