Yuxarı

Yay aylarında zeytun yağından istifadəni artırın!

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mütəxəssislər yay aylarında yeməklərdə ancaq zeytun yağından istifadə etməyi məsləhət görürlər. Aralıq dənizi mətbəxinin təməl məhsullarından biri olan zeytun yağını yay aylarında daha çox istehlak etmək tövsiyə edilir.

Axar.az xəbər verir ki, Medicina.az bunun səbəblərini araşdırıb:

Ürək-damar sağlamlığı üçün: zeytun yağı ürək-damar xəstəliklərindən qorunmağa kömək edir. Tərkibi doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan zeytun yağı xolesterini aşağı salmağa, qan təzyiqini tənzimləməyə və qanın laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edir. Bu da yay aylarında artan infarkt və insult kimi halların qarşısını alır.

Beyin sağlamlığı üçün: zeytun yağı beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır və yaşa bağlı zəka geriləməsinin qarşısını alır. Bu yağ beyin hüceyrələrini oksidləşdirici zədələrdən qoruyan antioksidantlarla zəngindir.

Xərçəng əleyhinə: zeytun yağı bəzi xərçəng növlərindən qorunmağa kömək edə bilər. Zeytun yağının tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq xərçəngə səbəb ola biləcək mutasiyaların qarşısını alır.

Diabetə nəzarət: zeytun yağı qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və diabet riskini azaltmağa kömək edir. Bu yağ insulin müqavimətini yaxşılaşdırmaq və qlükoza tolerantlığını artırmaq üçün də əla seçimdir.

Həzm sisteminin sağlamlığı üçün: zeytun yağı həzm sisteminin sağlam işləməsinə kömək edir. Qəbizliyin qarşısını alır. Öd daşının yaranmasına mane olur. Həmçinin xoraları sağaldır.

Dəri gözəlliyi üçün: zeytun yağı dərini nəmləndirir, qidalandırır və qoruyur. Zeytun yağı dəridə sərbəst radikalların yaratdığı zərərin qarşısını ala və yaşlanma əlamətlərini gecikdirə bilər. Günəş şüaları səbəbilə dəridə mənfi dəyişikliklərin olduğu yay aylarında zeytun yağını bol istehlak etmək və müxtəlif gözəllik prosedurlarında istifadə etmək faydalı olacaq.

Qeyd edək ki, zeytun yağı olduqca yüksək kalori ehtiva edir. Ona görə də ondan çox istifadə etmək dedikdə, həddən artıq yağlı yeməklər və salatlar hazırlamaq yox, digər yağları mətbəxdən yığışdırıb yalnız bu yağa üstünlük vermək nəzərdə tutulur. Həddən artıq zeytun yağı istehlakı kökəlməyə və digər əks təsirlərə səbəb ola bilər.

Tarix
2024.06.27 / 02:08
Müəllif
Axar.az
Şərhlər
Digər xəbərlər

Tural Abbaslı, xanımı və qayınatası namizəd oldu

MDB PA müşahidəçiləri parlament seçkisini izləyəcək

İlham Əliyev daha 2 fərman imzaladı

Prezidentdən ASAN Xidmətlə bağlı - Fərman

İrəvanla Bakı arasında normallaşma... - NATO

Ermənistanda artan sürətli hərbiləşmə... - Bayramov

Rubinyandan sülh açıqlaması: Qısa müddət ərzində...

İnkişaf etməkdə olan kiçik ada dövlətləri... - Prezident

Pezeşkianın cavanlıq fotosu yayıldı: Yanındakı qadın...

Paşinyan Bakıya gəlməyə hazırlaşır - Sensasion iddia

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla