Yuxarı

Xərçəngdən qoruyan tərəvəzlər: kələm, turp, şalğam...

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kələm, brokkoli, turp, şalğam, gül kələmi kimi tərəvəzlərin müntəzəm istifadəsi bir neçə xərçəng növünün inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

Axar.az Oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı diyetoloq Toral Şah bildirib.

O, xaççiçəklilər fəsiləsindən olan tərəvəzlərin heyrətamiz xüsusiyyətlərini açıqlayıb:

"Xaççiçəklilər fəsiləsindən olan tərəvəzlərin sirri onların zəngin tərkibindədir. Onlar həzm sisteminin işini stimullaşdıran və faydalı bağırsaq bakteriyaları üçün qida olan böyük miqdarda lif ehtiva edir. Bu, ən geniş yayılmış onkoloji xəstəliklərdən biri olan bağırsaq xərçənginin qarşısının alınmasında əsas rol oynayır".

Mütəxəssisin sözlərinə görə, xaççiçəklilər fəsiləsindən olan tərəvəzlər, həmçinin vitaminlər, minerallar və karotinoidlərin qiymətli mənbəyidir:

"Onların istifadəsi zamanı orqanizmdə indol və sulforafan kimi aktiv birləşmələr əmələ gəlir. Bu maddələr iltihabəleyhinə xüsusiyyətləri və metastazların qarşısını alma qabiliyyəti sayəsində xərçəng riskini azaltmağa kömək edir".

Statistika göstərir ki, xaççiçəklilər fəsiləsindən olan tərəvəzləri müntəzəm olaraq qida rasionuna daxil edən insanlar bu məhsulları qəbul etməyənlərlə müqayisədə 20-40% daha az onkoloji xəstəliklərə məruz qalırlar.

Tarix
2024.10.13 / 02:00
Müəllif
Axar.az
Digər xəbərlər

İrəvan COP29-da iştirak edəcək? - Simonyan

Makron Bakı və Ankara ilə əməkdaşlıq üçün addım atacaq

İlham Əliyevdən COP29-la bağlı açıqlama

Konstitusiyadan bu ifadə çıxarılmasa, sülh olmayacaq!

Prezident Aleksandr Vlaskampı qəbul etdi

Qarabağ həmişə Azərbaycanın olub - Simonyan

Azərbaycanın BRİKS-ə qoşulmaq istəyi... - Hacıyev

İtkin düşmüş bir neçə azərbaycanlının taleyi... - BMT rəsmisi

BRİKS-lə əməkdaşlıq Bakının maraqlarına cavab verir - Səfir

General işdən çıxarıldı, vəzifəsi ona həvalə edildi

KULT
<>
Xəbər xətti
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla