Yuxarı

İnsan həftədə nə qədər ət yeməlidir?

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ət və ət məhsulları zülal və digər qida mənbəyidir və insan qidasında mühüm yer tutur. Lakin onun həddindən artıq istifadəsi bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Axar.az xəbər verir ki, mütəxəssislər insanın həftədə 500-600 qram ət və ət məhsulları yeməsinin normal olduğunu bildirirlər.

Diyetoloqlar çox işlənmiş ət (kolbasa, sosis və s.) istehlak etməyi məsləhət görmür, bu, xərçənginə səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, ətin tərkibində olan çoxlu miqdarda doymuş yağlar insanın ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Xüsusilə, çox miqdarda doymuş yağların istifadəsi qanda xolesterinin miqdarını artırır və ateroskleroza səbəb ola bilər.

Alimlər qida rasionunda istifadə edilən ətin keyfiyyətinə də önəm verirlər. Tərkibində konservantlar olan kolbasa və emal olunmuş ət məhsulları təhlükəli sayılır.

Diyetoloqlar yağsız ət seçməyi, həmçinin ətlə yanaşı, paxlalılar, qoz-fındıq və toxum kimi bitki mənşəli zülalları da menyuya daxil etməyi məsləhət görürlər. Mütəxəssislərin fikrincə, bu, sağlamlığa xeyirdir və riskləri azaltmağa kömək edir.

Tarix
2024.11.12 / 02:27
Müəllif
Axar.az
Digər xəbərlər

Azərbaycan və AB arasında əməkdaşlıq müzakirə olundu

Nepalda ölənlər arasında Azərbaycan vətəndaşları var?

Milli Məclisin xüsusi iclası başa çatdı

Zəngəzur dəhlizi İlham Əliyevin adını daşımalıdır

Hüseynzadə ABŞ-ın NATO-dakı nümayəndəsi ilə görüşdü

Zəngəzur dəhlizinin Azərbaycan hissəsində işlər nə vaxt bitir?

Rusiya Azərbaycanın tələbi ilə onu həbs etdi

Rusiya ilə gərginliyin səbəbkarı... – Şəfiyev

Sülh sazişinin paraflanması... - Prezident

Zəngəzur dəhlizi yaxın gələcəkdə... - İlham Əliyev

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla