Axar.az
Yuxarı
Ana səhifə |     Manşetlər |     Arxiv |     Online ödəmə |     Mobil versiya
19 Avqust 2019


Qoyun əti bu insanlara olmaz - Diqqət

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Müqəddəs Qurban bayramıdır. Bu günlərdə hətta qoyun ətindən nadir hallarda istifadə edən ailələrin süfrəsini də bir neçə gün bu ətdən hazırlanmış xörəklər bəzəyəcək. Ancaq son dövrlər qoyun ətinin sağlamlıq üçün faydalı və ya ziyan olması ilə bağlı müxtlif fikirlər səsləndirildiyinə görə çoxları bu qidadan imtina edir. Maraqlıdır, həqiqiətən qoyun əti sağlamlıq üçün ziyandır? Bu ət kimlər üçün təhlükəli hesab edilir?

Axar.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qoyun əti müəyyən sağlamlıq prolemləri olanlara ziyandır.

Belə ki, qoyun əti mədə-bağırsaqda turşuluq dərəcəsini artırır, gec həzm olduğu üçün mədə xorası, qastrit, reflüks, yüksək turşuluqla bağlı mədə problemləri, xolesistiti olan insanlara qoyun əti yemək olmaz.

Qurbanlıq ət 2 yaşa kimi uşaqlara və yaşı 70-i keçmiş ahıllara da olmaz. Çünki 2 yaşa kimi uşaqların mədə-bağırsağı və turşuluğu bu ətin həzminə uyğun inkişaf etməyib.

Həmçinin əhali arasında geniş yayılmış bəzi xəstəliklərdə də qoyun ətindən uzaq durulmalıdır. Belə ki, ateroskleroz – damarlarında tutulması olanlara, qan təzyiqi yüksək olanlara, şəkərli diabet xəstələrinə qoyun əti ziyandır.

Ürək –damar problemləri olanlar, insult, infarkt keçirənlər, ürəyində stend yerləşdirilənlər qoyun ətindən çox az miqdarda qəbul etməlidir. Çünki qoyun ətində yüksək miqdarda lipid olur və bu da qanda olan lipidi daha da artırır.

Böyrəklərində və öd kisəsində daş olanlar, qaraciyər xəstələri yaşayanlar, podaqrası olanlar da qoyun ətini az qəbul etməlidir.

Xüsusən qurban kəsiləndən sonra içalatını qovurma edib yeyənlər də ehtiyatlı olmalıdır. Qoyunun qaraciyərində sidik turşusu çox olduğundan, podaqra, daş və oynaq problemi olanlar ikiqat zərər görə bilər.

Mütəxəssislər həmçinin bildirib ki, qoyun ətindən xörək hazırlayarkən çalışmaq lazımdır ki, ətin yağlı-piyli hissəsindən istifadə olunmasın. Belə olan halda qoyun ətindən istifadə etməklə “pis” xolesterinin miqdarını aşağı salmaq da mümkündür. ABŞ-ın Pensilvaniya Universitetinin əməkdaşları müəyyən ediblər ki, gündəlik rasionda yağsız qoyun ətinin olması xolesterinin ümumi miqdarının aşağı düşməsinə gətirib çıxarır.

Qoyun ətindən istifadə zamanı daha bir məsələni də diqqətdə saxlamaq lazımdır. Qoyun əti ilə birlikdə turş ədviyyatlardan, şüyüddən, nanədən, kəklikotundan, nar turşusundan, limondan istifadə etmək lazımdır ki, ətin tərkibindəki yağın maddələr mübadiləsində normal nizamlanmasına şərait yaratsın.

Tarix
2019.08.13 / 01:01
Müəllif
Nigar İxtiyarqızı
Şərhlər
loading...
Digər xəbərlər

Şəmkirdə əri tərəfindən yandırılan qadın da öldü

Əsəbiləşəndə sakitləşməyin ən sadə yolu

Yanmış dəriyə bunu çəkmək olmazmış – İlkin yardım üsulları

Bu xəstələr isti havada çölə çıxmasın, yoxsa... – Həkim

Arıçı sirləri açdı: Təbii bal neçəyədir?

Üzüm qabığının inanılmaz faydası: Xərçəngin qarşısını alır

Onkoloji xəstəliklərlə “vuruşan” ərzaqların - Siyahısı

Siqareti tərgidəndə nə baş verir? - Video

Ağlamağın faydaları nələrdir? – Psixoloq

Uşaqlarda kökəlmənin qarşısını necə alaq? - Video

KULT
<>
Xəbər xətti
 
e-vetendash
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla