Axar.az
Yuxarı
Ana səhifə |     Manşetlər |     Arxiv |     Online ödəmə |     Mobil versiya
18 Oktyabr 2019


Yeməyi yüksək temperatorda bişirməyin! – Xəbərdarlıq

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yağı yüksək temperaturda bişirmək sağlamlığımız üçün zərərlidir. Çünki yağlar yüksək temperatura məruz qaldıqda trans yağa çevrilir.

Publika.az xəbər verir ki, ərzaq texnologiyası mütəxəssisi Sibel Bölek ürək xəstəliklərinə səbəb olan trans yağların eyni zamanda müxtəlif ciddi problemlərə də yol aça biləcəyini söyləyib.

Trans yağların xərçəngə səbəb olduğunu, doğuşun vaxtından əvvəl gerçəkləşməsini, ana südünün keyfiyyətini dəyişdiyini, immuniteti zəiflətdiyini, Alzaymer riskini artırdığını deyən Bölek həmçinin trans yağların bel və qarın ətrafında yağlanmaya da səbəb olduğunu bildirib:

“Alıcılar tərkibində trans yağlar olan məhsullardan istifadə etmir, ancaq unudur ki, yağları yüksək temperaturda bişirmək zərərlidir. Bu məsələdə çoxları lazımi həssaslığı göstərmir. Xüsusilə soğanı uzun müddət yüksək temperaturda qovurmaq əhəmiyyətli dərəcədə trans yağ yaradır. Bu vəziyyətin qarşısını almaq üçün soğanı uzun müddət yağda qovurmayın. Soğanı yumşaltmaq üçün qovurarkən tavaya su tökə bilərsiniz”.

Ekspert qeyd edib ki, kartof qızartması yüksək temperaturda hazırlandığı üçün trans yağlar baxımdan zəngindir. Bu, fakt araşdırmalarda da sübut olunub:

“Bütün yağlar yüksək temperatura məruz qaldıqda bir çox ürək xəstəliklərinə yol açan trans yağlara çevrilir. Qovrulmuş qoz fındıq kimi çərəzlərdə də trans yağlar var. Onlar yüksək temperaturda qızardıldıqda tərkibindəki faydalı yağlar trans yağlara çevrilir. Odur ki, mümkün qədər qızardılmış əvəzinə çiy çərəzlərə üstünlük verin”.

Tarix
2019.09.28 / 09:47
Müəllif
Axar.az
Şərhlər
Digər xəbərlər

Şahtərə bitkisi: Mühüm faydaları var...

Nazir baş həkimi işdən çıxardı - Təyinat

Balın beyin və diş ətinə faydası...

Hər meyvə bənzədiyi orqanın dərmanıdır - Video

Bu xəstəxanalar tibbi sığortaya salınmadı

Diabet xəstələrinin diqqətinə: fındığın faydaları...

Xərçəng necə yaranır? - Nobel mükafatçısı

İtalyanlar cavanlığın sirrini açdı: Buna diqqət edin

Ədviyyatların müalicəvi faydaları

Boy qısalığının səbəbləri - Pediatr açıqladı

KULT
<>
Xəbər xətti
 
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla