Efirdə mətbəx verilişləri
formatını dəyişməli, ailələrin zənbil qiymətlərinə uyğun
hazırlanmalıdır.
Bu sözləri Axar.az-a Təmiz Dünya Qadınlara Yardım İctimai
Birliyinin sədri Mehriban Zeynalova deyib.
Onun fikrincə, həmin verilişlərin çox olması yaxşı hal deyil:"Az
qala efirdə 4-5 saatın yeməyin necə bişirilməsinə, hansısa salatın
necə hazırlanmasına ayrılması, mətbəx mövzularının aktual sosial
məsələlərin müzakirəsini, intellektual, maarifləndirici verilişləri
üstələməsi yaxşı hal deyil".
Psixoloq Elnur Rüstəmova görə, mətbəx verilişləri tamaşaçılarda
qıcıq yaradır:"Ümumilikdə isə mətbəx verilişlərinin efirdən
yığışdırılmasının əleyhinəyəm.Çünki bununla hansısa problemin həll
olunacağını gözləmək yanlış olar. Bu cür verilişlərin kütləvi hal
alması təqdirəlayiq deyil".
Psixoloq Nail Cəlil isə düşünür ki, bu cür verilişlərin tez-tez
yayımlanması tamaşaçı zövqünün korlanmasına səbəb olur:"Nəyi necə
öyrənməkdən, eləcə də belə verilişlərin necə hazırlanmasından,
təqdimatından çox şey asılıdır. Doğrudur, bu və ya digər mətbəx
məhsulunun, süfrəni bəzəyən qidaların canlı şəkildə hazırlanıb
efirdə insanlara təqdim olunması maraqlı bir prosesdir.
Ancaq bunu daimi şouya çevirmək efiri vizual mətbəx halına
gətirir. Fikrimcə, mətbəx verilişləri, onların tərtibatı, təqdimatı
ilə bağlı ciddi nizamlayıcı tələblər, qaydalar hazırlanmalıdır.
Yəni indiki halda adi bir xörək reseptini saatlarla izah etməyin
özü efir vaxtını öldürmək, boş yerə xərcləməkdir".