Xərçəng, infarkt, Altshaymer və diabet
kimi ciddi narahatlıqlara qarşı bədəni qoruyan qidaların siyahısı
açıqlandı. Sağlamlığınız üçün qəbul etməniz lazım olan qidalar:
- Badam. Hər gün, bir çay fincanının yarısını
dolduracaq miqdarda, yəni 30 qram badam yeyin. Omeqa-3 turşulu
yağları baxımından olduqca zəngin bir qida olan badam, qandakı
xolesterol (LDL) nisbətini 4.4% azaldır. Badam beləcə, damar
tutulmalarının qarşısını alır, qan dövranını yaxşılaşdırır, ürəyi
qoruyur.
- Qəhvə: Gündə iki fincan qəhvə, xüsusilə orta
yaşlardan sonra görülən Parkinson və Tip-2 şəkər xəstəliklərinə
qarşı bədəni qoruyur. Qəhvədə olan kafein maddəsi, şəkər
xəstəliyinə yoluxma riskini yüzdə 35 azaldır. Ayrıca ağrıkəsici
xüsusiyyəti də var. Ancaq qəhvəni mütləq kalsium anbarı sayılan
südlə için. Beləcə, kafeinin sümükləri zəiflətməsinin qarşısını
almış olarsınız.
- Darçın: Hər yeməkdən sonra içində bir miqdar
darçın olan şirniyyat yeməyi unutmayın. Şirniyyat yemək
istəmirsinizsə, kiçik bir çay qaşığı dolusu darçını suya qataraq
içə bilərsiniz. Darçın qan şəkərini tənzimləyir, ayrıca sinir
sistemini rahatlaşdırır. Digər tərəfdən darcının içində olan
tumerik adlı maddənin oynaq iltihabını və revmatizmi önlədiyini
unutmayın.
- Kartof: Antioksidantlar cəhətdən çox zəngindir.
Amerika Əkinçilik İdarəsinin məlumatına görə, ən faydalı 100 qida
arasında 17-ci yerdədir. Ağciyər xərçəngi, diabet və infarkta qarşı
ən yaxşı qoruyucu qidalardan biridir. Ancaq kartofu qızartmaq
əvəzinə, yağsız qaynatdıqdan və ya sobada bişirdikdən sonra yemək
daha məsləhətlidir.
Tərəvəz şorbası: Doyuran, ancaq kalorisiz bir yemək olduğu üçün
xüsusilə arıqlamaq istəyənlərin bir nömrəli seçimidir. Həm də
tərəvəz şorbası sodium baxımından da zəngindir. Bir kasa tərəvəz
şorbasında 500 milliqram natrium var. Natrium, sinir sistemi və
əzələlərin düzənli olaraq çalışmasını təmin edir. Həm də bədəndəki
maye miqdarının tarazlığını təmin edir.