İllərdir kərə yağının orqanizmdə xolesterini yüksəltməsindən və
bununla da hipertoniya, iflic, infarkt xəstəliklərinə səbəb
olmasından bəhs olunur. Ancaq elm adamlarının son araşdırmalarına
görə, kərə yağı orqanizmə gündəlik gərəkli bəlli ölçüdə qəbul
olunarsa, bır sıra xəstəliklərin qarşısını almaq mümkündür.
Kərə yağının olduqca qidalandırıcı - orqanizmə xeyirli tərkibi
var; kalsium, fosfor, dəmir, müxtəlif adda vitaminlərlə (C, A1, B1,
B2, nikotin turşusu və s.) bol olan bu yağ, xüsusilə, A vitamininin
mənbəyi sayıla bilər, antibakterial təsirə malikdir, yod ilə
zəngindir, tərkibində linol turşusu olduğu üçün iltihab, allergiya
və xərçəngə qarşı ən güclü qoruyucu vasitədir. Diş çürüməsi və
yaddaş zəifliyi xəstəlikləri zamanı müalicəvi əhəmiyyəti böyükdür.
Həzmi rahatdır, mədəni gücə salmır.
Bütün bu qeydləri göstərən kanadalı elm adamı - Albert
Universitetinin professoru Spenser Proktor kərə yağının ürək-damar
xəstəliyi riskini artırdığını deyil, əksinə, azaltdığını, şəkər
xəstəliyi və piylənmənin müalicəsi zamanı həkimə yardımçı olduğunun
bildirir.
Alimin qeydlərinə görə, bu günə qədər kərə yağı haqqında insanlarda
yanlış təəssürat yaradılıb. Onun xeyirli tərəflərini açıqlamaqla
bir çox xəstələrə yardım etmək olar. Ancaq o, bunları da qeyd edib
ki, əgər kərə yağının bütün müsbət xüsusiyyətləri ilə bərabər ondan
istifadə zamanı qəbul etdiyimiz yağı enerji olaraq yandıra
bilmiriksə, o zaman orqanizmdə müəyyən problemlər yarana bilər.