Ramazan ayında qidalanma nizamı tamamilə dəyişdirir. Bu
səbəbdən oruc tutarkən bədənin ehtiyacı olan qidaları istehlak
etmək əhəmiyyətlidir.
Axar.az məlumat verir ki, mütəxəssislər oruc tutarkən sağlam
qalmağın sirrini aşağıdaki kimi sıralayır:
İftarda boş mədəni birdən yükləmək olmaz. Orucu xurma ilə açaraq
aclıq səbəbi ilə düşən qan şəkəri səviyyəsini normala qaytarmaq
olar. Daha sonra yüngül şorba və 1 dilim çörəklə davam etmək
məsləhət görülür. Bir az vaxt keçdikdən sonra isə qril, sobada və
ya soyutma toyuq, küftə, dolma, ətli paxla kimi qidalar yemək
olar.
Qızartmalar, xəmir yeməkləri, şərbətli şirniyyatlar, həddindən
artıq ədviyyatlı yeməklər, sosis, kolbasa, qazlı içkilər həzmsizlik
və mədə ağrısı yarada bilər.
İmmunitet sistemi ac qaldıqda daha çox zəifləyir və xəstəliklərə
tutulma riski artır. Buna görə immunitet sistemini gücləndirmək
üçün qatıq və xiyar yemək tövsiyə olunur.
Qan şəkərini sürətlə yüksəldən qidalar əvəzinə kəpəkli çörək,
çovdar çörəyi, yarma, noxud, yaşıl mərci kimi toxluq hissi təmin
edən qidaları yemək olar.
Ramazanda ən az yeyilən qidalar tərəvəz və meyvələrdir. Halbuki,
tərəvəz bu dövrdə bədənin azalan vitamin və mineral ehtiyacını
qarşılayır, qəbizliyi aradan qaldırır və tox tutur. Ağır
şirniyyatlar əvəzinə ərik, şaftalı, alça və qarpızı Ramazan
süfrələrindən əskik etməmək məsləhət görülür.
Ramazan ayı yay mövsümünə təsadüf etdiyi üçün imsaq və iftarda
maye qəbulu çox əhəmiyyətlidir. İftardan imsaqa qədər az-az və
tez-tez su içilməli, cökə, nanə, şüyüd, çobanyastığı kimi bitki
çayları içilməlidir.