Qırmızı bibər: Portağalın tərkibində olan C vitamini,
bunda ikiqat artıqdır. C vitamini qripin təsirini 80 faiz azaldır
və faydalıdır.
Qatıq: Tərkibində faydalı olan probiotik bakteriyası
bağırsaqlarda mikroblara qarşı döyüşən güclü bir təsirdir. Beləcə,
qrip virusu bədəndə azalır.
Yaşıl çay: Tərkibində immuniteti gücləndirən "epigallocatechin
gallate" kimyəvi maddə vardır. Hər gün 3 fincan içmək tövsiyə
edilir.
Qırmızı böyürtkən: ABŞ-ın elm adamları hər gün 200 milliqram
qırmızı böyürtkən yeməklə qrip riskinin 31 faiz azaldığı təyin
olundu. İmmunitet sistemini gücləndirir.
Badam: Xəstəliklərlə döyüşən antioksid E vitamini ilə zəngindir.
Qripdən qorunmaq üçün hər gün bir pay olaraq 24 dənə badam yeməyə
çalışın.
Təzə kartof: Tərkibində olan "beta carote", qripdən qoruyur.
Bədəndə A vitaminə çevrilir və qripə qarşı faydalıdır.
Toyuq şorbası: Bədəndə mukus çatışmazlığını artıraraq qripin
boğaz ağrısı və öskürəyin qarşısını alır.
Sarımsaq: Sülfür maddəsi qrip mövsümündə bu xəstəliyə tutulma
riskini 2.5 qat azaldır və virusu yox edir. Təzə və yerli sarımsaq
daha təsirlidir.
Zəncəfil: Tərkibində təbii olan "gingerol" maddəsi, hər cür
infeksiyanı məhv edir. Zəncəfil çayını içməniz məsləhətdir.
Qoz: Antioksid qrip və xərçəngin qarşısını alaraq qoruyur.
Tərkibindəki selenyum maddəsi digər qidalardan 10 qat daha
çoxdur.
Sitrus bitkiləri: Tərkibində C vitamini var. Xüsusi ilə siqaret
çəkən hər kəsin qripə tutulma riski daha yüksək olduğu üçün bol-bol
C vitamini qəbul etməniz vacibdir.
Bal: Təbii maddələrə malikdir. Çaya və qatığa qataraq istifadə
etsəniz təsiri daha da güclü olar.
Kələm: İspanaq və kələm kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
immunitet sisteminə və qripə qarşı çox təsirlidir. D vitamini ilə
zəngindir.
Göbələk: Tərkibində beta-qlukan maddəsi qripə qarşı qoruyur və
faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirərək zəifləmənin qarşısını
alır.
Yulaf: Lif, E və B vitamini ayrıca immunitet sistemini
gücləndirən minerallar və beta-qlukanlarla zəngindir.
Alma: Elm adamları nizamlı olaraq alma yeyən insanların qripə
tutulma riskinin azaldığını söyləyir. Hər gün C vitamini
ehtiyacının 25 faizini qarşılayır.
Qırmızı ət: İmmunitet sistemini hərəkətə keçirmək üçün qırmızı
ət istifadə etmək lazımdır. Yetkin yaşda olan hər kəsin, hər gün
40-60 qram ət yemələri tövsiyə edilir.
Balıq: Tərkibindəki omeqa 3 qrip və bənzər infeksiyaları uzaq
tutaraq məhv edir. Həftə içi 2 boşqab balıq şorbası yeməniz
vacibdir.
Soğan: Tərkibində "quercetin" maddəsi və təbii antibiotiklər
var. Qripə qarşı immunitet sistemini gücləndirir.