Axar.az
Yuxarı

Axar.Az Logo

Donuz qripindən bu qidalarla qorunun

Ana səhifə Sağlıq
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Qırmızı bibər: Portağalın tərkibində olan C vitamini, bunda ikiqat artıqdır. C vitamini qripin təsirini 80 faiz azaldır və faydalıdır.

Qatıq: Tərkibində faydalı olan probiotik bakteriyası bağırsaqlarda mikroblara qarşı döyüşən güclü bir təsirdir. Beləcə, qrip virusu bədəndə azalır.

Yaşıl çay: Tərkibində immuniteti gücləndirən "epigallocatechin gallate" kimyəvi maddə vardır. Hər gün 3 fincan içmək tövsiyə edilir.

Qırmızı böyürtkən: ABŞ-ın elm adamları hər gün 200 milliqram qırmızı böyürtkən yeməklə qrip riskinin 31 faiz azaldığı təyin olundu. İmmunitet sistemini gücləndirir.

Badam: Xəstəliklərlə döyüşən antioksid E vitamini ilə zəngindir. Qripdən qorunmaq üçün hər gün bir pay olaraq 24 dənə badam yeməyə çalışın.

Təzə kartof: Tərkibində olan "beta carote", qripdən qoruyur. Bədəndə A vitaminə çevrilir və qripə qarşı faydalıdır.

Toyuq şorbası: Bədəndə mukus çatışmazlığını artıraraq qripin boğaz ağrısı və öskürəyin qarşısını alır.

Sarımsaq: Sülfür maddəsi qrip mövsümündə bu xəstəliyə tutulma riskini 2.5 qat azaldır və virusu yox edir. Təzə və yerli sarımsaq daha təsirlidir.


Zəncəfil: Tərkibində təbii olan "gingerol" maddəsi, hər cür infeksiyanı məhv edir. Zəncəfil çayını içməniz məsləhətdir.

Qoz: Antioksid qrip və xərçəngin qarşısını alaraq qoruyur. Tərkibindəki selenyum maddəsi digər qidalardan 10 qat daha çoxdur.

Sitrus bitkiləri: Tərkibində C vitamini var. Xüsusi ilə siqaret çəkən hər kəsin qripə tutulma riski daha yüksək olduğu üçün bol-bol C vitamini qəbul etməniz vacibdir.

Bal: Təbii maddələrə malikdir. Çaya və qatığa qataraq istifadə etsəniz təsiri daha da güclü olar.

Kələm: İspanaq və kələm kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər immunitet sisteminə və qripə qarşı çox təsirlidir. D vitamini ilə zəngindir.

Göbələk: Tərkibində beta-qlukan maddəsi qripə qarşı qoruyur və faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirərək zəifləmənin qarşısını alır.

Yulaf: Lif, E və B vitamini ayrıca immunitet sistemini gücləndirən minerallar və beta-qlukanlarla zəngindir.

Alma: Elm adamları nizamlı olaraq alma yeyən insanların qripə tutulma riskinin azaldığını söyləyir. Hər gün C vitamini ehtiyacının 25 faizini qarşılayır.

Qırmızı ət: İmmunitet sistemini hərəkətə keçirmək üçün qırmızı ət istifadə etmək lazımdır. Yetkin yaşda olan hər kəsin, hər gün 40-60 qram ət yemələri tövsiyə edilir.

Balıq: Tərkibindəki omeqa 3 qrip və bənzər infeksiyaları uzaq tutaraq məhv edir. Həftə içi 2 boşqab balıq şorbası yeməniz vacibdir.

Soğan: Tərkibində "quercetin" maddəsi və təbii antibiotiklər var. Qripə qarşı immunitet sistemini gücləndirir.

Tarix
2013.11.23 / 04:38
Müəllif
Gülnarə Kərimova
Şərhlər
Digər xəbərlər

Bu regionlarda böyrək daşı xəstəliyi daha geniş yayılıb

Kondisioner bu xəstəliklərə səbəb olur – Xəbərdarlıq

Sabah jurnalistlərin növbəti vaksinasiyası keçiriləcək

40 yaşdan yuxarı hər kəs içsin - Sağlamlıq iksiri

Delta ştammı yoluxuculuqda suçiçəyi ilə eynidir - Alimlər

Pandemiya nə vaxt bitəcək? - ÜST rəsmiləri

Ölkəmizdə peyvənd olunanların sayı açıqlandı

Pandemiyanın qarşısını almaq üçün peyvənd yetərli deyil

Pandemiyanın IV dalğası ölkəmizə da gələ bilər - Həkim

Koronavirusun ölümcül ştammı yarana bilər

KULT
<>
Xəbər xətti
  
  
  
yatsan
Axar.az'da reklam Bağla
Reklam
Bize yazin Bağla